туристически обувки

Как да изберем подходящите туристически обувки?

Всеки, който обича да пътува е наясно, че добрата екипировка и удобните обувки са част от удоволствието да изследва нови светове и да покорява високи върхове. В зависимост от това дали сте почитатели на морския, планинския или пък на културния туризъм е важно да разполагате с правилните туристически обувки. На как се избират обувки за път, катерене или разходка, има ли специфични правила, с които е добре да се съобразим? На тези важни туристически  въпроси ще се опитаме да отговорим в днешната си публикация. Нека да започнем с основните акценти и тяхното отношение към това да бъдем сигурни в това какви обувки е добре да носим.обувки а туризъм

  1. Задължително се съобразете с вида туризъм, за който избирате нови обувки. Атмосферни условия, вид на настилката, колко дълго ще вървите, какъв товар ще носите са само малка част от факторите, които трябва да имате предвид. Ако сте заклети планинари то наистина е нужно да проявите висока отговорност при избора на туристически обувки. Както знаете в планината климата е доста променлив и ако в подножието е слънчево то колкото повече се изкачвате времето може да става по-екстремно – влажно , мъгливо и дори дъждовно. Затова в случая водонепропускливите и леки обувки, със здрава и стабилна подметка определено са задължителен елемент от екипировката ви.
  2. Теглото и вида на материалите,от които са изработени обувките също са обект на нашето внимание. Както вече разбрахте по отношение на туризма в планината имате нужда от максимално леки, но пък устойчиви и здрави туристически обувки. Ако пък обичате да ходите на екскурзии, при които пешеходните обиколки са доста интензивни то тук следва не просто да намерите идеалната обувка, а тя да е максимално удобна за краката ви. Меки, еластични, леки, от естествени материали, които не позволяват изпотяване на краката и образуването на гъбични инфекции и неприятни миризми. Много от почитателите на интензивното ходене дори предпочитат спортни обувки, тъй като те са наистина доста еластични, държат глезена в правилна позиция и дават възможност на крака да се движи свободно.
  3. Разбира се, освен тези изброени важни критерии за избор на добри туристически обувки е важно те да бъдат и в точния за вас размер. Така ще сте напълно сигурни в стабилността на обувката и ще стъпвате сигурно. Когато размера е пасващ на крака ви то определено отоците и болките в краката ще бъдат сведени до минимум.

Каквито и туристически обувки да изберете в зависимост от това при какви условия е ги използвате то е препоръчително да имате предвид, че те се носят с удобни памучни чорапи.

About the Author