лекарства против повръщане и гадене на път

Как са се справите с гаденето и повръщането по време на път?

Гаденето и повръщано по време на пътуване не е за пренебрегване. Лекари алармират, че се касае за болестно състояние, което е известно като кинетоза. Става въпрос за оплаквания, от които не са застраховани нито деца, нито възрастни. Основните симптоми, които се наблюдават са свързани с изблици на гадене и повръщане по време на път без значение от типа на превозното средство, с което се пътува. Научно изследване показва, че от кинетоза страда почти 1/3 от населението, което е сериозен мотив да се разработят и представят ефективни средства за овладяване на симптомите на заболяването. Предложенията за лекарства против повръщане и гадене на път с доста разнообразни и те са насочени към елиминирането на причината, която предизвиква този пътен дискомфорт.

Трябва ли да се откажете от екскурзии и почивки заради кинетозата?

Няма нужда да води статичен начин на живот и да елиминирате пътуването под каквато и да било форма. Всеки човек се нуждае от почивка и разнообразие, а едно пътуване, екскурзия или по-продължителна ваканция са в състояние да му ги осигурят.  Решението е ясно и то е свързано с използване на медикаменти и хранителни добавки, които да потиснат противоречията между възприятията за движение, които са провокирани от очите и вестибуларния апарат.

Причината да това неприятно усещане се крие именно в нарушения синхрон между възприятията ни. и именно този липсващ синхрон  подава сигнал към главния мозък за токсичност, което на практика провокира организма да се отърве от нея именно чрез повръщането. Реално се касае за един нормален рефлекс на тялото, но провокиран от това, че очите ни се фокусират върху неподвижни предмети в превозното средства, а реално се движим. Провокираното объркване на сетивата е основната причина да изпитваме:

  • Главоболие;
  • Замаяност;
  • Липса а ориентация;
  • Гадене;
  • Повръщане.

Затова и хората, които страдат от това заболяване е необходимо да седнат на предната седалка като по този начин следят процеса на движение и сетивата им не се объркват.

Възможности за лечение

Поривите на гадене и повръщане при пътуване могат да се облекчат по няколко различни начина и един от тях вече представихме, а именно лицето, което страда от кинетоза да седне на предната седалка и така да следи движението. Има разбира се и други варианти, които се оказват особен популярни и приложими при такива ситуации. С положителна ефективност са:

  • Лепенки с отделяне на ментов аромат от топлината на кожата;
  • Дъвчащи бонбони;
  • Натриев цитрат;
  • Близалки и други.

За хора, които са активни шофьори и също страдат от това неприятно заболяване на пазара се предлагат и специални очила, които намаляват напрежението в очите и синхронизират усещанията на сетивата.

Ако не ви влияят изброените опции за решаването на проблемите по време на пътуване то друг вариант е да поспите. Доказано е, че съня е доста добра алтернатива за хора с кинетоза, които избягват дискомфорта, който е свързан с гадене и повръщане.

По-чести почивки при дълго пътуване

лекарстваНе е нужно да се от отказвате от почивката си, а просто да потърсите правилното решение. Съвета на лекари е да се възползвате от добавки и лекарства, които овладяват гаденето и повръщането, а освен това да се вземат под внимание и другите алтернативни възможности като една от тях е да се спира по-често за почивки и дишане на чист въздух. Обикновено и климатиците могат да се окажат причина за неразположението ви, тъй като те използват циркулиращия в купето на превозното средство въздух, който в даден момент може да се окаже доста неблагоприятен.

Един работещ трик е ако обичате да хапвате лютиво да дъвчете по време на пътуване пресен джинджифил. Корена на полезното растение спомага за облекчаването на симптомите и намалява риска от гадене.

 

About the Author