Имате въпроси относно дизела за земеделие? Имаме отговори!

Какво представлява червения дизел?

Червеният дизел е предназначен за тежкотоварна извън пътна техника, която не може да се движи по пътищата като превозните средства. В България до 1.1.2016 година това гориво се обозначаваше с червена боя. В близкото минало това гориво беше освободено от данъци, за това се и налагаше неговото оцветяване, за да не се злоупотребява с използването му в други превозни средства. При проверка много лесно може да се разбере дали дадено превозно средство е използвало червен дизел като за целта властите използват черна светлина, за да открият има ли остатъчно присъствие на багрилото в горивото и резервоара.

Какво представлява зеленият дизел?

Всъщност чистият дизел има леко зеленикав цвят. Много често различните рафинерии поставят зелено багрило в дизелово гориво, което лесно може да се отчете ако се налее от дизела в прозрачна бутилка, за да се наблюдава цветът му. С напредване на възрастта горивото избледнява до жълти или по-тъмни цветове. Част от визуалното наблюдение за проверка на качеството на дизеловото гориво е да се провери горивото за „ярък“ вид, като лекото зелено багрило е знак, че дизелът е свеж и в добро състояние.

Защо се боядисва дизеловото гориво?

Почти няма дизелово гориво, което да не съдържа в себе си багрило, като обикновено то се използва в червен цвят, за да се маркира дизела за офроуд, отопление и земеделие. То обикновено се използва за отопление, в строителството, селскостопанската техника и друго офроуд оборудване, което не се използва в магистралната система, където данъците за гориво по закон са задължителни.

Какъв е дизела за земеделие?

Дизелът за селскостопанска употреба е офроуд дизел, който е с по-нисък акциз и данък. Горивото за земеделие е освободено от данък, който се начислява на дизеловото гориво. Ако дизелът е изгорен чрез селскостопанска техника, данъците могат да бъдат избегнати. Затова и земеделските производители избират доставка на дизелово гориво за земеделие, за да плащат по-малко такси и данъци.

В какъв цвят е боядисаният дизел?

Всички дизели, продавани в България, обикновено съдържат оцветител. Дизелът за масовите превозни средства обикновено има лек зелен оттенък. Това е багрило, добавено към горивото от рафинерия или доставчик. Дизеловото гориво за земеделие и отопление са боядисани в червено, което означава, че горивото е не облагано и е предназначено само за офроуд цели.

Запалим ли е дизела за земеделие?

Това гориво е класифицирана като горима течност от клас II от Съответните компетентни органи. Дизеловото гориво се възпламенява при температури около 350 градуса по целзий, което го прави доста по-безопасно от бензина например.

Дизелът за земеделие или обикновения дизел са с по-високо съдържание на сяра?

Дизеловото гориво за земеделие (или офроуд дизелът) може да бъде с високо съдържание на сяра. Дизелът с високо съдържание на сяра се определя като дизелово гориво с над 500 части на милион съдържание на сяра.

Дизелът за земеделие или обикновения дизел са с ултра ниско съдържание на сяра?

И двата вида гориво могат да бъдат с ултра ниско съдържание на сяра, но в действително няма гаранция, че ще бъдат. Постоянно се настоява за намаляване на сярата във всички горива, тъй като вредните частици, които се отделят са много по-опасни за околната среда. Непрекъснато се работи в тази насока и днешните горива са с много по-ниско съдържание на сяра спрямо тези от преди 5 години например.

Защо правителството е наложило дизелът да бъде боядисван в червено?

Това е бил ефективен начин да се проследи как се използва необлагаемото дизелово гориво и керосин като целта е била да се помогне за намаляване на укриването на данъци чрез идентифициране на гориво, върху което не са плащани акцизи, и за намаляване на замърсяването на въздуха в следствие на употребата на гориво, което не е подходящо за използване в магистрални превозни средства.

About the Author