конна езда

Забележителности по софийските улици

Всяко пътуване има целта да ни накара да се чувстваме живи, свободни и пълноценни. Има места, които пи показват друга култура, други ни зареждат положително с възможностите за забавление, а пък трети са опознавателни и представящи ни забележителности, които в града, в който живеем няма как да видим. И ако си мислите, че само исторически и археологически райони могат да ви доставят това удоволствие то днес ще ви разкажем как големия, динамичен град е способен да ви вдъхнови, да разкрие своите тайни и да се превърне в притегателен, любопитен и много интересен. София е града, към който много млади хора се ориентират с цел да намерят по-добра реализация, но да не забравяме, че столицата е сред районите, които туристите посещават заради това, че тук не скучаят. Представените забележителности софия са причина всеки един момент да има какво да правите и в следващите редове ще ви разкажем точно за такива вълнуващи маршрути.

Културни маршрути

Ако се чудите от къде да започнете с опознаването на забележителностите в София то ви съветваме да си набележите някои ключови културни места, които са емблематични за столицата. А тук определено множеството театри, опери, галерии, зали за концерти, музеи са толкова, че ще са ви нужни седмици да обходите всички и да се докоснете до историята и културата на София.

Това, което ви съветваме да посетите и да добавите в маршрута си при посещение в София са:галерия

 • Националният археологически институт с музей към БАН;
 • Национален исторически музей;
 • Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“;
 • Галерия Квадрат 500;
 • Софийската опера и балет;
 • Народен театър „Иван Вазов“ и други.

Всеки културен обект носи със себе си очарование, настроение и вдъхновение за посетителите. Столична община се стреми да привлича туристи от страната и чужбина и представя богата и разнообразна програма с опознавателен характер, забавление и разнообразяване на ежедневието на столичани и гостите на града.

Зелени маршрути

Освен исторически и културни места, които можете да посетите столицата е от районите, които позволяват да се полюбувате и природата. Някои от най-посещаваните забележителности включват туристически разходки сред редки растителни видове, наблюдаване на животни в естествената им среда, алтернативни спортове като планинско колоездене, рафтинг, бънджи скокове и много други екстремни преживявания.

Ето, че освен за почитателите на спокойствието, културното обогатяване и опознаване на исторически, археологическия и културни центрове към забележителностите в София, които можете да постите имате шанса да включите още няколко интересни и зареждащи ви положително места като:

 • Туристически преходи и изкачване на Черни връх;
 • Конна езда;
 • Маршрути за планинско колоездене с различна трудност;
 • Маршрути за катерене;
 • Ски и сноуборд;
 • Посещение на ботаническата градина;
 • Зоологическата градина, която е едно от най-спокойните и предпочитани от столичани места за разходки и почивка.

Изобщо София предлага толкова невероятни природни зелени маршрути, че онези от вас, които обичат природата и близостта с нея посещавайки столицата имат шанса да се потопят в многообразие от забележителности и активности.

Ето защо казват, че независимо дали си турист или живееш в София то това е града с невероятен потенциал. Именно възможността и съвкупността от културни, исторически, природни забележителности, които да посетите са толкова привлекателни, че всяка една минута можеш да и на различно място. Града, който е динамичен, различен и тук няма как да скучаеш – така описват туристите столицата и винаги при първа възможност отново се връщат за да посетят това, което са пропуснали.

Разбира се, освен изброените до тук маршрути няма как да пропуснем и разнообразната кухня, множеството ресторанти, кафенета, сладкарници и пекарни, които са също част от забележителностите, които този огромен град представя. Опитайте българска, европейска или ориенталска кухня в едни от най-популярните ресторанти, които се определят като задължителни кулинарни маршрути за посещение от гости и жители на столицата.

About the Author