Интересни факти за Айфеловата кула: какво трябва да знаем за символа на Париж?

Айфеловата кула не само доминира над силуета на Париж, но и продължава да вълнува хората със своята история, инженерство и културно значение. Откакто е построена през 1889 година за Световната изложба в Париж, тя се е превърнала в един от най-разпознаваемите символи в света, споделят от Ekvator BG. Ето още с какви интересни факти ще запознаем пътешествениците, които плануват своите екскурзии до Париж.

Основни интересни факти за Айфеловата кула

Тя е проектирана от инженера Густав Айфел, който е известен и с конструкцията на стоманената структура на Статуята на свободата. Строителството ѝ започва през 1887 г. Един от най-интересните факти е, че целият строеж завършва за рекордните две години, два месеца и пет дни, точно навреме за откриването на Световната изложба през 1889 г.

Тази забележителност се издига на 324 метра височина, включително антените на върха, което я прави най-високата сграда в Париж до 2009 г. Теглото ѝ е около 10 100 тона, а при строежа са използвани около 18 000 метални части, съединени с над 2,5 милиона нитове.

Още интересни факти

Няма как такъв виден символ да не крие в себе си още невероятни факти. Ето някои от най-интересните:

  1. Айфеловата кула се боядисва всяка седма година. За целта се използват около 60 тона боя. Това е необходимо за защита на метала от корозия, възникваща от метеорологичните условия.
  2. Повечето парижани не харесват Айфеловата кула, защото смятат, че тя доминира над хоризонта.
  3. Структурата ѝ се разширява и свива в зависимост от температурите. При студено време структурата може да се свие с до 15 сантиметра.
  4. Айфеловата кула е една от най-посещаваните платени туристически атракции в света. Приблизително 7 милиона души я посещават всяка година.
  5. Асансьорите до върха изминават общо разстояние, което се равнява на два и половина пъти обиколката на Земята всяка година.
  6. Стъпалата до върха ѝ, от своя страна, са 1665 на брой.
  7. Айфеловата кула често се включва в сюжета на книги, филми и картини.
  8. Била е двукратно „продадена“ за скрап от измамника Виктор Лустиг.
  9. Прозвището на тази забележителност е „Желязната лейди“, а това е един от най-интересните факти, защото по същия начин наричат и Маргарет Тачър.

Ако планирате пътуване до столицата на Франция, непременно трябва да включите в програмата си и посещение на Айфеловата кула. Препоръчително е преди това да проверите за евентуални събития и да резервирате билети онлайн, за да избегнете дългите опашки.

About the Author