Категория D – задължително условие за да можете да шофирате автобус

Софиянци предпочита да ползват ежедневно градския транспорт, отколкото да попадат в задръстването и да закъсняват редовно за работа. Но замисляте ли се на какво са подложени шофьорите на автобуси и микробуси, които всеки ден сядат зад  волана за да извозят пътуващите до тяхната поредна дестинация. Да си шофьор на автобус е сериозна отговорност. Не само, че трябва да си водач на превозното средство, но отговаряш и за хората, които са се качили на него. Затова днес ще ви представим категория Д – шофьорски курс, който всеки желаещ да превозва пътници следва да премине. И разбира се, че транспортните фирми в София са страшно много. Това се дължи на факта, че целия поток от пътуващи следва да бъде транспортиран в различните райони на града. Затова ако е обявено свободно място за шофьор на автобус в някоя от столичните фирми и вие имате желание да го заемете то първото, което трябва да направите  е да потърсите школа за обучение за категория D София. Ще установите, че има доста утвърдени автошколи, които предлагат такъв тип шофьорски курс. Добре е предварително да се запознаете с критериите за записване, т.е дали отговаряте на условията. Освен това имайте предвид, че тази категория се отличава с най-високо ниво на отговорности тук имате възможност да осъществявате превоз на пътници в превозно средство с над 8 места без ограничение.категория D

За записване е нужно да отговарят не следните условия. Първо е важно да имате придобита квалификация от категория С и да можете да докажете стаж поне две години. Едва тогава ще можете да пристъпите към започване на вашето обучение при инструктор за категория D в София. Друг задължителен критерий е възрастовото ограничение. Лица под 24 години нямат право да превозват пътници в транспортни средства, разполагащи с над 8 места за пътуващите. Образованието е ясно – изисква се минимум основно. Преди да пристъпите към следващата крачка в хода на вашето обучение за шофьор на автобус е необходимо да докажете и вашата психическа стабилност. Колкото  и странен да е за доста хора този тест то имайте предвид, че при сериозни обстоятелства те могат да са определящи за да се запази здравето и живота на пътниците в превозното средство. Ето, че освен гореописаните критерии следва да имате и задължително преминат психо тест.

Естеството на курса за обучение в категория D независимо дали ще бъде проведено в София или друг град се състои т модел теория – минимум 6 учебни часа и модул практика, който е с минимален хорариум 16 учебни часа. Пожелаваме Ви успех!

About the Author